Menu Close

Ngjyra e gabuar? Hapësirë e ngushtë? Dhoma juaj duket më shumë si një rrëmujë sesa një oaz relaksues? Gabimet e dekorimit mund ta bëjnë një hapësirë të ndihet e ngushtë, e rrëmujshme dhe jo tërheqëse. Por mos u shqetësoni, nëse dhoma juaj nuk duket ashtu siç keni shpresuar ose nuk ju frymëzon, kjo nuk do të thotë se jeni të mbërthyer me problemin përgjithmonë.

Për t’ju ndihmuar të shmangni këto gracka, ne kemi përpiluar një listë me 10 gabime të zakonshme dekorimi dhe sugjerime se si t’i rregulloni ato. Duke shmangur këto gabime të zakonshme të dekorimit dhe duke zbatuar zgjidhjet e sugjeruara, ju mund të krijoni një hapësirë të mirë-dizenjuar që është funksionale dhe tërheqëse vizualisht.

1. Dhomat e mbingarkuara

Gabimi: Një nga gabimet më të zakonshme që bëjnë shumica e njerëzve është mbushja e një dhome me shumë mobilje ose dekor. Vendosja e mobiljeve pa marrë parasysh rrjedhën e dhomës ose funksionin e çdo hapësire mund ta bëjë hapësirën tuaj të ndjehet klaustrofobike dhe e errët. Mbushja e tepërt e mureve dhe e sipërfaqeve të sheshta gjithashtu mund ta bëjë hapësirën tuaj të duket e çrregullt.

Zgjidhja: Filloni duke përcaktuar qëllimin e secilës zonë dhe rregulloni mobiljet në përputhje me rrethanat. Merrni parasysh pikat qendrore. Për shembull, në një dhomë të gjallë, vendosni ndenjësen për të inkurajuar bisedën dhe për të krijuar një atmosferë mikpritëse. Hiqni disa artikuj për të krijuar një atmosferë më të hapur .

2. Injorimi i shkallës dhe proporcionit

Gabim: Zgjedhja e mobiljeve ose sendeve dekorative që janë ose shumë të vogla ose shumë të mëdha për hapësirën është një tjetër gabim i zakonshëm që shumica e njerëzve bëjnë kur dekorojnë. Artikujt që nuk kanë madhësinë e duhur mund ta bëjnë hapësirën të ndihet e pabalancuar dhe vizualisht jo tërheqëse

Zgjidhja: Bëni matje të sakta të dhomës dhe mobiljeve tuaja përpara se të bëni blerje. Sigurohuni që shkalla dhe proporcioni i secilës pjesë të jenë në harmoni me dimensionet e dhomës. Për shembull, zgjidhni një tryezë të rrumbullakët në një zonë të vogël ngrënieje për të maksimizuar hapësirën dhe për të nxitur qarkullim më të mirë.

3. Ndriçimi

Gabim: Ndriçimi i pamjaftueshëm krijon një ambient të mërzitshëm ose joftues. Gjithashtu mund ta bëjë hapësirën tuaj të ndjehet e errët dhe e ftohtë. Mbështetja vetëm në ndriçimin e sipërm mund të krijojë hije dhe një ambient jo mikpritës.

Zgjidhja: Përfshini një shumëllojshmëri burimesh ndriçimi, të tilla si llambat e dyshemesë, llambat e tavolinës dhe llambat në kënde, për të krijuar një atmosferë të ngrohtë dhe tërheqëse. Merrni parasysh përdorimin e dritës natyrale përmes dritareve të vendosura mirë dhe përdorni llamba të ndryshme (halogjene, LED, etj.) për pajisje të ndryshme ndriçimi.

4. Neglizhimi i rëndësisë së ngjyrës

Gabimi: Zgjedhja e ngjyrave që nuk plotësojnë njëra-tjetrën është gjithashtu një gabim i zakonshëm. Gjithashtu, zgjedhja e një kombinimi të gabuar ngjyrash mund të krijojë kaos vizual dhe t’ju bëjë të ndiheni keq.

Zgjidhja: Zhvilloni një gamë kohezive ngjyrash që pasqyron stilin tuaj dhe disponimin që dëshironi të krijoni në dhomë. Përdorni ngjyra plotësuese dhe të kundërta, duke përfshirë nuanca dhe tekstura të ndryshme. Kërkoni frymëzim nga stilistë të suksesshëm që kanë zotëruar artin e koordinimit të ngjyrave, si Kelly Wearstler ose Nate Berkus.

5. Përdorimi i tepërt/mospërdorimi i modeleve dhe teksturave

Gabimi: Përfshirja e shumë modeleve dhe teksturave mund të pushtojë syrin dhe ta bëjë një hapësirë të ndjehet kaotike. Në mënyrë të ngjashme, shpërfillja e rëndësisë së përfshirjes së teksturës mund të rezultojë në një hapësirë të sheshtë dhe jo interesante.

Zgjidhja: Përzieni tekstura të ndryshme për të shtuar thellësi dhe interes vizual në dhomat tuaja. Kombinoni sipërfaqet e lëmuara me tekstura të përafërta, të tilla si kombinimi i një divani prej kadifeje me një tavolinë kafe prej druri . Eksperimentoni me pëlhura, qilima, mbulesa muri dhe elemente dekorative.

6. Vendosja e veprave të artit ne lartësinë e gabuar

Gabimi: Vendosja e veprës tuaj të artit shumë lart ose shumë poshtë në mur mund ta bëjë dhomën tuaj të ndihet e pabalancuar. Varja shumë ose shumë pak mund të ketë gjithashtu një efekt negativ, veçanërisht kur arti është shumë i madh ose shumë i vogël për dhomën.

Zgjidhja: Varni veprat e artit në nivelin e syve, rreth 57-60 inç nga dyshemeja. Kjo e bën artin lehtësisht të dukshëm dhe krijon një rrjedhë harmonike vizuale në të gjithë hapësirën. Provoni të krijoni një galeri në mur për të shfaqur disa pjesë, duke marrë parasysh madhësinë, hapësirën dhe përbërjen e tyre të përgjithshme.

7. Përzgjedhja e pozicionit të dritareve

Gabim: Neglizhimi për të investuar në trajtimet e duhura të dritareve ose anashkalimi i tyre, mund të rezultojë në mungesë të privatësisë dhe dritare jo tërheqëse. Kjo gjithashtu mund ta bëjë hapësirën tuaj të ndjehet më shumë si një dhomë konvikti sesa një shtëpi relaksuese.

Zgjidhja: Zgjidhni pozicionet e dritareve që plotësojnë stilin e dhomës tuaj, kontrollojnë dritën dhe ofrojnë privatësi.

8. Mbështetja e tepërt në modelet e modës

Gabim: Tendencat e reja vijnë e shkojnë, dhe jo të gjitha qëndrojnë gjatë. Përqendrimi vetëm në tendencat më të fundit të dizajnit mund ta bëjë shtëpinë tuaj të ndihet e vjetëruar, duke çuar në përditësime më të shpeshta.

Zgjidhja: Ndërsa përfshirja e elementeve të modës është gjithmon në fokusin e njerëzve, është e rëndësishme t’i balanconi ato me dizajne klasike që janë gjithmonë në modë. Investoni në pjesë me cilësi të lartë, të gjithanshme që mund t’i rezistojnë kohës dhe t’i përshtaten tendencave në ndryshim.

9. Injorimi i funksionalitetit

Gabim: Duke i dhënë përparësi estetikës mbi funksionin, do të përfundoni me një hapësirë të bukur por jopraktike. Mungesa e funksionalitetit mund ta bëjë hapësirën tuaj të ndihet e ngushtë.

Zgjidhja: Mendoni se si e përdorni hapësirën dhe zgjidhni orendi që mbështesin ato aktivitete. Për shembull, vendosni raftet dhe banakët brenda mundësive dhe inkorporoni trekëndëshin e kuzhinës për ta bërë më të lehtë përgatitjen dhe gatimin.

10. Neglizhimi i stilit personal

Gabim: Dizenjimi i një hapësire që nuk pasqyron shijet ose personalitetin tuaj do ta bëjë atë të ndihet jopersonale dhe joftuese. Dështimi për të futur personalitetin tuaj në dizajn do të krijojë një hapësirë të përgjithshme dhe jopersonale.

Zgjidhja: Përfshini elementë që shfaqin stilin tuaj personal, pavarësisht nëse është një ngjyrë e preferuar, vepër arti ose kujtime . Shtoni foto familjare ose aksesorë unikë që pasqyrojnë interesat dhe përvojat tuaja. Përfshini elementë që tregojnë historinë tuaj, të tilla si suvenire udhëtimi ose vepra arti të punuara me dorë. Lëreni hapësirën tuaj të jetë një reflektim i asaj që jeni.

Konkluzioni

Mos harroni të merrni parasysh funksionalitetin, shkallën, ndriçimin, ngjyrën, strukturën dhe personalitetin tuaj për të krijuar një mjedis koheziv dhe vizualisht të këndshëm. Me pak vëmendje ndaj detajeve dhe një qasje të mirëmenduar, ju mund të krijoni një shtëpi të bukur dhe funksionale.

Language
×